Datainnbrudd hos HBO. Nå kreves de for løsepenger.


Den populære strømmetjenesten HBO har vært utsatt for datainnbrudd, og nå krever de som står bak løsepenger for ikke å publisere materialet de har stjålet.

HBO står bak seersuksessen Game of Thrones, og det skal være manuskripter til nettopp denne serien som er stjålet. I tillegg er dokumenter og video til andre serier også stjålet, i følge BBC.

De som står bak har allerede publisert noe av innholdet, og krever nå løsepenger for å ikke legge ut manuskripter til episoder som enda ikke er lagt ut på strømmetjenesten. Det skal også være kontaktinfo til skuespillerne i den populære serien blant materialet. De hevder at de besitter hele 1.5TB med data fra HBO.

At kriminelle stjeler data og forsøker å tjene penger på dette er selvsagt ikke nytt, og denne hendelsen føyer seg sånn sett bare inn i rekken av liknende saker. Det er likevel en viktig påminnelse om verdien av informasjonen som bedriftens produserer og behandler. Nå vet vi ikke hvordan datatyveriet hos HBO ble utført, men vi vet at veien inn i bedriften ofte går via de ansatte. Falske eposter, manipulasjon og ondsinnede vedlegg og lenker er blant metodene de bruker, og det er svært lett å bli lurt.

Hva kan bedrifter gjøre for å forhindre datainnbrudd?

Bedrifter må ha god sikkerhetsstyring, og sørge for at verdifull informasjon har god nok beskyttelse. En viktig del av dette er å sørge for at de ansatte har kunnskap om de truslene de kan bli utsatt for, og trening i å oppdage forsøk på datainnbrudd som rammer dem selv.

Hvert år i oktober arrangerer virksomheter i privat og offentlig sektor sin “Sikkerhetsmåned”. Dette er et stort årlig nasjonalt løft for informasjonssikkerhet. I 2016 mottok hele 426.000 opplæring i informasjonssikkerhet i regi av Nasjonal Sikkerhetsmåned. Det er svært bra, men vi trenger at enda flere får opplæring. I følge vår undersøkelse om informasjonssikkerhetskultur, er det bare halvparten av de spurte som har fått opplæring i løpet av de to siste årene.

Les mer om sikkerhetsmåneden og opplæringspakken her, og bli med! Merk at opplæringspakken er gratis for virksomheter med inntil 20 ansatte.

sikkert.no

Les mer om saken hos BBC:

http://www.bbc.com/news/technology-40860785