Database med informasjon om kjendiser lå åpen


Techcrunch.com melder at en database med informasjon om millioner av influencere og kjendiser lå åpent tilgjengelig på Internett. Informasjonen som lå tilgjengelig var blant annet informasjon om antall følgere, markedsverdien på kontoen, men også kontaktinformasjon til eieren av kontoen som telefonnummer og epostadresse.

Techcrunch.com fra skriver at det var 49 millioner innføringer i databasen. Databasen eies av det Mumbaibaserte selskapet Chtrbox, som betaler influencere for å publisere blant annet reklame på sine kontoer. Databasen er nå tatt ned. Chtrbox melder at databasen kun inneholdt informasjon om 350 000 brukere.

Et av de store spørsmålene er hvor dataene kommer fra? Her er det flere teorier: Det er blant annet antydet at de stammer fra en sikkerhetsfeil hos Instagram som gjorde det mulig for hackere å hente ut epostadresser og telefonnummer til seks millioner brukerkontoer. Disse dataene skal ha blitt solgt på det mørke nettet. Facebook, som eier Instagram, hevdet den gang at ingen epostadresser eller telefonnummer hadde kommet på avveie pga. denne sikkerhetsfeilen. Det er derfor knyttet spenning til om disse dataene stammer fra Instagramfeilen.

Det har vært flere slike store lekkasjer av data de siste årene, I dette tilfellet var det ikke brukernavn og passord som kom på avveier, men det har vært flere eksempler på det også. Trolig vil vi ser flere slike saker i fremtiden. For at slike feil ikke skal få store konsekvenser for oss som brukere, anbefales det å skru på to-trinns-bekreftelse der det er mulig.

Se veiledning på hvordan du gjør skrur på to-trinns-bekreftelse på sosiale medier.

På denne måten vil det ha mindre konsekvenser om brukernavn og passord kommer på avveier. Husk også å bruke ulike passord på de tjenestene som ikke tilbyr to-trinns-bekreftelse.

 

Kilde: https://techcrunch.com/2019/05/20/instagram-influencer-celebrity-accounts-scraped/?guccounter=1