Cyberangrep skal ha gitt russiske hackere tilgang til atomkraftverk i USA


Department of Homeland Security og FBI gikk denne uken ut med en advarsel om at de har observert angivelig russiske angrep mot energisektoren og annen kritisk infrastruktur.

DHS og FBI anklaget Russland torsdag for å ha satt i gang en rekke cyberangrep mot blant annet amerikanske og europeiske atomkraftverk, vann – og kraftsystemer. Hackerne skal ha fått tilgang til industrielle kontrollsystemer og dermed vært i stand til å sabotere eller stenge kraftverk om de hadde ønsket det. Angrepene blir sett på som et signal fra Russland om at de er i stand til å forstyrre kritisk infrastruktur i vesten ved en potensiell konflikt.

Advarselen fra de to amerikanske byråene ble sendt ut for å opplyse nettverksansvarlige om hvordan de kan oppdage og redusere sine sårbarheter for å beskytte seg mot disse angrepene.

Angrepene har foregått i mange steg. Hackerne har først valgt ut tredjepartsleverandører og utnyttet sårbarheter i nettverket før de har rettet seg inn mot nettverk i energisektoren. Deretter har flere teknikker som målrettet phishing og vannhull blitt tatt i bruk for å få informasjon om og tilgang til industrielle kontrollsystemer.

Les mer:

Advarsel fra DHO og FBI:

us-cert.gov/ncas/alerts/TA18-074A

 

Relaterte nyhetssaker:

nytimes.com/2018/03/15/us/politics/russia-cyberattacks.html

infosecurity-magazine.com/news/dhs-fbi-warn-on-russian-state/