Coop advarer mot Smishing


Coop advarer mot svindlere som benytter Coops navn i en SMS-svindel. Svindlerne sender ut SMSer hvor mottakerne blir varslet om bonuspenger som er i ferd med å utløpe, og mottakerne bes om å besøke en link som ligger i SMSen.

Sikkerhetssjef i Coop Soner Sevin advarer mot SMSer som angivelig kommer fra Coop, hvor mottakerne blir bedt om å besøke en link for å benytte seg av bonuspoenger før de utløper. Coop fikk i 2017 kun 7 henvendelser om svindel hvor SMS var brukt som metode for å nå mottakerne, mens til nå i 2018 er det rapportert 2500 svindelforsøk, hvor SMS er benyttet i storparten av tilfellene. Sevin sier at Coop har et eget team som kun jobber med denne problematikken, og selv om ikke svindelen rammer Coop direkte, er det ikke ønskelig at Coop-navnet knyttes til svindlere.

Sevin advarer alle mot å trykke på lenker fra avsendere du ikke kjenner til. Særlig når du så blir bedt om å oppgi personopplysninger eller kredittopplysninger. Han presiserer at Coop aldri ber om slik informasjon over e-post eller SMS. Han ber også om at alle som mottar en slik henvendelse fra Coop om å slette denne og ikke trykke på lenken.

Han forteller videre at Coop og Norgesgruppen har innledet et samarbeid med telekommunikasjonsbransjen for å få bukt med dette problemet. Så snart de blir kjent med slike svindelforsøk, varsles teleselskapene, som blant annet kan filtrere bort mistenkelige SMSer. Dette bidrar til å stoppe slik masse-utsending av SMSer, sier Sevin.

NorSIS støtter Sevins henstilling til alle om å være kritiske til å oppgi opplysninger gjennom lenker som mottas via e-post og SMS. Han anbefaler at du isteden går inn på virksomhetens hjemmeside, og logger på brukerkontoen der (f.eks. coop.no).

Kilde: dagbladet.no