Cambridge Analytica utestengt fra Facebook


Dataselskapet tilknyttet Trumps valgkamp skal ha stjålet opplysninger fra 50 millioner Facebook-profiler.

Sanking av informasjon via app

Vi appen thisismydigitallife, fikk rundt 250.000 personer betalt for å ta en personlighetstest og videre gi selskapet Global Science Research (GSR) adgang til å aksessere deres brukerkontoer på Facebook til forskningsformål. Det ble sanket inne opplysninger fra både deltagerne i personlighetstestene og deres kontakter på Facebook, hvilket til slutt ga GSR data fra hele 50 millioner brukerprofiler. Disse profilene ble senere brukt av Cambridge Analytica til å utarbeide algoritmer som kunne forutsi og påvirke velgernes valg.

Facebook oppdaget i 2015 at GSR overlot data fra appen til Cambridge Analytics, og ba visstnok da om at alle data måtte slettes. Nye avsløringer viser at dette ikke skjedde, hvilket er grunnen til at Facebook nå utestenger Cambridge Analytica og medvirkende parter.

Er opplysningene våre trygge?

Denne saken er urovekkende både med tanke på hvordan det påvirker integriteten i de demokratiske prosessene, men også med tanke på at lignende metoder for å sanke inn personopplysninger er svært utbredt. Det er ikke alltid formålet er det man tror det er er når man samtykker til å gi fra seg personopplysningene sine. I sosiale medier blir vi daglig utfordret til å delta i morsomme konkurranser og undersøkelser. Prisen er ofte at vi må gi fra oss personopplysninger.

NorSIS anbefaler:

Tenk over hva du deler. Vær bevisst på hva slags personlig informasjon du publiserer og legger igjen på internett.

Les mer om sikkerhet i sosiale medier på Nettvett: nettvett.no/sikkerhet-i-sosiale-medier/

Les mer:

https://www.digi.no/artikler/facebook-utestenger-dataselskap-tilknyttet-trumps-valgkamp/432986

https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/cambridge-analytica-facebook-influence-us-election