Ansatte lager egne sikkerhetsregler


Uklare sikkerhetsregler basert på forbud, får mange ansatte til å se etter egne løsninger.

Dagens Næringsliv presenterer idag en undersøkelse analyseselskapet VansonBourne har utført for it-selskapet Aruba Networks, som viser at 56 prosent av arbeids­tagere har omgått eller kan tenke seg å omgå bedriftens sikkerhetsregler for å få noe gjort. Undersøkelsen er besvart av 12.000 arbeidstagere i 23 land.

– Brudd på it-­sikkerhets­reglene skjer i alle bedrifter. Som oftest aner ikke de ansatte at de bryter reglene, sier Sofie Nystrøm, direktør for Center for Cyber and Information Security ( CCIS).

Uklare sikkerhetsregler og regler basert på forbud får mange ansatte til å se etter egne, enklere løsninger – uten at de skjønner konsekvensene.

Den samme undersøkelsen viser også at seks av ti personer jevnlig låner bort sine mobile dingser.

– Dette er skremmende tendenser. Erfaringsmessig er tallene enda dystrere ettersom mange ikke svarer helt ærlig når spørsmålene går i retning av «har du noen gang gjort noe dumt?», sier Per Torsheim.

Torsheim mener ansatte sikkerhetsmessig ofte kan deles inn i tre kategorier:

  • De som følger og forstår rutinene.
  • De som ikke kjenner til rutinene.
  • De som aktivt motarbeider dem.

Det er stadig flere i den nifseste gruppen, nemlig de som hele tiden prøver å gjøre it-avdelingen til skam ved ikke å følge reglene. Skal man redusere størrelsen på denne gruppen, må man legge til rette, ikke forby, sier Torsheim.

Les artikkelen i DN i sin helhet her.

Kilde: Dagens Næringsliv ved journalist Magnus Eidem.

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.