Amerikaner pågrepet for kriminell cyberstalking


Anklaget for å ha sendt et epilepsi-fremkallende bilde i en GIF-fil

I følge Aftenposten åpnet journalisten Kurt Eichenwald det animerte bildet, en GIF-fil, i desember og gikk rett i bakken. Han var syk i flere dager etterpå, mistet følelsen i den ene hånden og hadde vanskelig for å snakke i ukevis, sier Eichenwalds advokat Steven Lieberman til The New York Times.

Fredag denne uke pågrep FBI John Rayne Rivello (29) hjemme i Salisbury, Maryland. Anklagen mot ham er at han har sendt en elektronisk fil med formål å drepe eller forårsake fysisk skade – og med det bedrevet kriminell cyberstalking. Strafferammen er ti års fengsel.

Eichenwald hadde vært åpen om sin epilepsi, og politiet sier at Rivello sendte det blinkende bildet vel vitende om at det kunne fremkalle et anfall.

Denne elektroniske beskjeden er ikke annerledes enn å sende en bombe i posten eller miltbrann i en konvolutt, mener Liebermann.

Hittil har kriminalsaker knyttet til sosiale medier handlet om innhold, for eksempel om misbruk av bilder eller verbale angrep.

Dette er en interessant og unik sak fordi det er mange online-angrep som kan ha fysiske konsekvenser, som et angrep rettet mot et elektrisk system eller et kontrolltårn på en flyplass, sier Vivek Krishnamurthy, nestleder ved cyberjusavdelingen ved Harvard Law School til The New York Times.

Etterforskerne fant bevis for at Rivello hadde en plan om å angripe Eichenwald på Twitter-kontoen hans, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Blant annet hadde han tidligere sendt en tweet som lød «Jeg håper dette fremkaller et anfall».

Kurt Eichenwald (55) skriver for Newsweek og er en profilert journalist med fire bøker bak seg, samt 318.000 følgere på Twitter. Eichenwald har vært kritisk til president Donald Trump gjennom valgkampen, og mener selv det kan være medvirkende til at han ble angrepet.

Kilder: