50 personer ofre i storstilt ID-svindel


Siktet 23-åring stjal fødselsnumre og kredittkortopplysninger.

Fædrelandsvennen skrev i helgen om en 23-åring som stjal andres fødselsnumre og kredittkortopplysninger, for deretter å kjøpte mobiler og abonnementer i stor stil.

– Det blitt et stadig større omfang på saker der det kjøpes varer på nett med falsk identitet, og dette gjelder særlig mobiltelefoner. Det kan se ut som konkurransen om kundene gjør at teleselskapene ikke har streng nok kontroll på hvem som er kunden, sier Petter Sandell, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Sammen med kolleger i Oslo har politiet i Kristiansand avdekket en omfattende svindelsak. Så langt inneholder den elleve sider lange siktelsen mot en 23-åring nærmere 50 fornærmede. Men antallet vil trolig stige.

På ukjent vis fikk siktede tak i andres fødselsnumre og kredittkortkortopplysninger. Disse brukte han til å kjøpe klær, mobiler, ipader og mobilabonnementer. Svindelen skal ha foregått i nærmere to år.

– Telenor registrerer at denne typen svindel gjennom 2015 holdt seg på omtrent samme nivå som året før der igjen, det dreier seg om noen få hundre årlig. Telenor har opprettet kontrollmekanismer i nettbutikken vår, og vi har et godt samarbeid med Posten på dette området. Videre er det innarbeidet gode rutiner i butikkene, slik at færrest mulig skal lykkes med slik svindel, sier informasjonssjef Anders Krokan.

Politiet i Oslo har spanet på mannen og torsdag ble han tatt på fersken da han var ferd med å hente ut en postpakke. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker i Kristiansand tingrett. I kjennelsen kommer det fram at politiet har en rekke beviser mot mannen.

– De fornærmede har kommet til politiet etter å ha mottatt varsel om kredittvurderinger i forbindelse med at siktede har opprettet mobilabonnementer eller bestilt varer i deres navn, sier Haugland.

– Vi står foran en omfattende siktelse med omfattende bevismateriale, og det må vi bruke tid på å gjennomgå før han kan forholde seg til siktelsen, sier forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Kilde:Færdelandsvennen ved journalist Eivind Kristensen.

NorSIS anbefaler: Dersom du har opplevd ID-tyveri eller ønsker tips om tiltak for å sikre dine personopplysninger – se oversikt her.

Se også informasjon om vår ID-konferanse her