Telefonsvindlere forsøker å lure PC-brukere.


Svindlerne ringer nå fra tilsynelatende norske nummer.

Falske PC-hjelpere som utgir seg for å være fra Microsoft har vært et gjentagende problem i flere år. Nå får de engelsktalende svindlerne det til å se ut som de ringer fra norske nummer.

De falske hjelperne ringer og utgir seg for å være Microsoft-ansatte som skal hjelpe forbrukeren med et problem. Ofte påstår de at det er et virus eller en feil på maskinen, og at løsningen er å installere programvare som svindlerne anbefaler. Denne må du betale for ved å oppgi kortnummer og kode. Forbrukerombudet advarer mot å gi fra seg noen som helst informasjon, inkludert betalingsinformasjon, hvis man skulle oppleve å motta en slik telefon.

– Det er helt klart at dette bare er svindlere som er ute etter å lure forbrukerne, sier juridisk direktør Frode Elton Haug hos Forbrukerombudet.

Tidligere har forbrukere som har henvendt seg til Forbrukerombudet forklart at oppringningene kommer fra lange, utenlandske nummer. I det siste har derimot mange opplevd å bli oppringt fra vanlige norske telefonnumre. Dette skjer gjennom forfalskning av nummeret som ringer opp slik at det ser ut som om det er et norsk nummer som ringer.

– Fordi det ser ut til å være et norsk nummer, vil nok mange være mindre kritiske til å ta telefonen. Men dette er altså fortsatt de samme svindlerne selv om numrene ser norske ut, forklarer Elton Haug.

Gir du ut din betalingsinformasjon til svindlerne, kan du i verste fall ende opp med å måtte dekke tap opp til 12.000 kroner fra egen lomme. Dette har Finansklagenemnda kommet til i en tidligere sak om Microsoft telefonsvindel, da nemnda mente at forbruker hadde vært grovt uaktsom.

– Det beste er å legge på røret dersom du får en slik telefon, sier Elton Haug.

Kilde: Forbrukerombudet.

Mer informasjon her.

Svindlere spiller på tre faktorer; frykt, tillit eller fristelser. Gjerne en kombinasjon av disse. Denne filmen ønsker å illustrere hvordan det kan gå om du lar deg forlede til å dele for mye informasjon med personer som spiller på disse faktorene og har uhederlige hensikter. Se filmen her