209 nordmenn lurt av falske kjærester


Tall fra Økokrim viser at hele 209 nordmenn ble lurt for mange millioner i 2015.

– Vi kjenner til to personer som begge har sendt 19 millioner hver. Det er det høyeste beløpet vi har registrert så langt, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim til Dinside.

Dette er flere enn i 2014, da tilsvarende tall viste at 173 nordmenn ble lurt på denne måten. Felles for svært mange av de som er blitt svindlet, er at de har møtt bedragerne på Facebook. Og enkelte av ofrene blir nå selv siktet for medvirkning til hvitvasking.

Totalt ble altså disse 209 personene, 115 kvinner og 94 menn, svindlet for hele 280 millioner kroner, som gikk til bedragere med opprinnelse i Vest-Afrika og Asia.

Ifølge Dybo gjaldt samtlige tilfeller såkalt datingsvindel, hvor man altså tror man har et forhold til den man sender penger til, med to unntak, hvor ofrene trodde de hadde arvet penger.

Tallene viser at det er stadig flere godt voksne menn som blir lurt på denne måten, og den eldste i statistikken, en mann på 92 år, er blitt svindlet for 2,5 millioner kroner.

– Vi ser at bedragerne hele tiden søker mot nye grupper. Dette er gjerne grupper som ikke har hørt om denne type svindel. Ofrene er eldre enn det som har vært vanlig tidligere, og det er flere menn enn før, sier Dybo.

Hans Marius Tessem i Norsis,  sier til Dinside at de som går på denne typen svindel, ofte er sårbare personer som nylig har blitt forlatt eller har mistet ektefellen, eller har tilbøyelighet til å tro på den store kjærligheten.

– Svindlerne bruker utspekulerte metoder som er direkte rettet mot disse personene, sier Tessem, som har forståelse for de som har blitt utsatt for dette.

Han tror det er feil å skylde på nordmenns naivitet, men tror derimot nordmenn generelt har stor tillitt, som dessverre blir en mismatch når man møter personer med skumle hensikter på nett.

At nettopp Facebook er hovedarena for slik svindel av nordmenn, forklarer Tessem med at det er det sosiale mediet flest voksne nordmenn benytter seg av. Samtidig oppfordrer Anne Dybo i Økokrim folk om å være oppmerksomme på faren ved å godta venneforespørsler fra personer de aldri har møtt.

Tessem oppfordrer også nordmenn om å være skeptisk tidlig i fasen hvis man blir kjent med noen via sosiale medier, før man har invsestert mye tid og følelser på personen i andre enden.

– Etter å ha hatt en relasjon over lengre tid, vil det være mye vanskeligere å innrømme overfor seg selv at personen ikke fins på ordentlig.

At det er snakk om store summer disse nordmennene er blitt svindlet for, er det ingen tvil om. Hans Marius Tessem tror det dessuten er store mørketall. De får mange henvendelser til slettmeg.no, om svindel av beløp i tusenkroners-klassen.

– Det er snakk om mange små beløp, som utgjør store summer til sammen, sier Tessem.

Kilde og artikkel i sin helhet her: DinSide.no