Trenger du nytt pass?


Sommerferien nærmer seg, og køen på passkontorene vokser.

Sommerferien nærmer seg – har du husket å søke om nytt pass?

 

Sommerferien nærmer seg og for mange nordmenn betyr det at en utenlandsreise etter hvert er nært forestående. Erfaringsvis øker trykket på passkontorene når det nærmer seg sommerferie og køene varer ofte til langt ut i august.

 

Allerede nå opplever flere passkontor at de ikke har ledig tid for forhåndsbestilling av time for passutstedelse før i midten av juni. Det er begrenset mulighet for drop – in timer ved flere passkontor. Dermed vil ikke alle som møter opp uten å ha forhåndsbestilt time få søkt om pass.

 

Politidirektoratet anbefaler alle som har behov for nytt pass før sommerferien om å forhåndsbestille time for passøknad så snart som mulig.

 

Husk at billett og pass må være utstedt i samme navn. Har du endret navn, og flybilletten er utstedt i ditt nye navn, må du påregne problemer ved innsjekking på fly hvis du benytter pass med tidligere navn.

 

Annar_2016

– Mitt beste råd er å sjekke at både voksne og barn har gyldig pass før man bestiller ferietur. Dette er et enkelt råd som kan forhindre at ferien potensielt går i vasken, sier leder av IDeALT-programmet i Politidirektoratet, Annar Bohlin-Hansen. 

 

 

Huskeliste når du skal søke om pass:

Gyldig legitimasjon

Søker må ha norsk fødselsnummer

Eventuelle fullmakter hvis du skal søke om pass til barn

Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass

Kort (ikke kredittkort) eller kontant betaling av passgebyr

Pass koster kr 450 for personer over 16 år

Pass koster kr 270 for barn under 16 år

Personlig oppmøte, også for små barn

 

Mange tenker ikke over at pass er et verdidokument og at flere tap kan gi konsekvenser som at man får begrenset gyldighet på passet eller passnekt. Så husk at passet er et verdidokument som du har ansvar for å ta godt vare på.

For mer informasjon om pass, besøk Politiets nettside