Facebook med tiltak for blinde og svaksynte


Norges Blindeforbund følger spent med på utviklingen.

 

Ettersom samfunnet vårt blir stadig mer digitalisert og flere bruker sosiale medier til å dele informasjon, så er det viktig at denne arenaen inkluderer alle brukere. Spesielt også siden stadig mer av informasjonen på internett er bilder. Det betyr en ekstra utfordring for blinde og svaksynte.

Hver dag deles det mer enn to milliarder fotografier til sammen på Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp. Facebook har nå begynt å justere tiden for hvor lenge informasjonen som leses opp av skjermleser-løsninger er tilgjengelig, slik at man ikke bare får lest opp teksten på skjermen, men også en kort beskrivelse av innholdet i eventuelle bilder man har oppe på skjermen.

Frem til nå har disse brukerne bare fått opplest navnet på den personen som har lagt ut bildet på Facebook. Med den nye løsningen får den blinde eller svaksynte brukeren opplest en tekst som kan lyde omtrent slik: «Bildet kan inneholde to personer som smiler, solbriller, himmel, tre, utendørs».

Til å beskrive innholdet i bildene har Facebook bygd et datamaskin-basert visuelt system over et nevralt nettverk som er opptrent til å gjenkjenne en rekke konsepter, inkludert steder og tilstedeværelsen av personer og mange typer gjenstander og objekter.

Systemet analyserer hvert bilde og leter etter ulike elementer. Deretter setter systemet sammen en kort setning som beskriver det som synes i bildet. På en nettside er dette informasjon som ligger i feltet for alternativ tekst til et bilde.

Facebook fastholder at beskrivelsen skal være «may contain» – kan inneholde – men for mer enn halvparten av bildene som ligger hos Facebook, regner selskapet med at systemet kan identifisere minst ett relevant konsept med en nøyaktighet på minst 80 prosent, ifølge IDGs nyhetstjeneste. I første omgang er tjenesten bare tilgjengelig på IOS-enheter, altså på Iphone og Ipad.

Til Computerworld sier Norges Blindeforbund at de følger spent med på denne utviklingen.

– Sånn som det er nå, er jeg avhengig av at vennene mine forklarer hva bildene inneholder før jeg kan gi en relevant kommentar. Det er jo ikke gøy å like eller kommentere i hytt og pine, uten å vite hva det er man reagerer på, sier Holte og fortsetter:

– Nå er dette i støpeskjeen, og foreløpig bare på engelsk, men det blir spennende å følge med på utviklingen framover. Mange blinde og svaksynte er ivrige brukere av sosiale medier, som befolkningen for øvrig. Da er det viktig at vi også kan få mest mulig ut av det viktige mediet som særlig Facebook er blitt, sier Holte.

Kilde, video og artikkel i sin helhet her.

Les mer og se video om dette hos Facebook Newsroom.

 

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.